Examinationens delar  


Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen är utformad i två prov, ett skriftligt prov och ett praktiskt prov.

NKSE skriftligt prov

Det skriftliga provet omfattar två delar, delprov I och delprov II och utgörs av två patientfall som speglar realistiska vårdsituationer som en sjuksköterska kan stå inför. Delprov I omfattar 50 poäng, för godkänt betyg krävs 33 poäng. Delprov II består av två frågor om läkemedelsberäkning som ingår i patientfallen. För godkänt betyg i delprov II krävs att båda frågorna är korrekt besvarade. Skriftligt prov sker samtidigt vid alla lärosäten. Lärosätets lärare ansvarar för bedöming av det skriftliga provet. 
Exempel på områden som kan täckas in i det skriftliga provet.

Fotograf Mats Björklund

NKSE praktiskt prov

NKSE praktiskt prov genomförs för att bedöma studentens färdigheter och förmågor i omvårdnadssituationer avseende observation, handlande och omdöme. Examinationen ska också pröva studentens förmåga till reflektion och integration av de kunskaper som ingår i hela sjuksköterskeutbildningen. NKSE praktiskt prov genomförs under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i termin sex.

Vid NKSE praktiskt prov ska studenten under tre timmar så självständigt som möjligt ansvara för vården av en patient. Studenten följs under dessa tre timmar av en sjuksköterska som ansvarar för att observera studentens prestationer. Sjuksköterskan har också det yttersta patientansvaret. Ett bedömningssamtal sker samma dag där student, observerande sjuksköterska och bedömande lärare deltar.

Vid NKSE praktiskt prov används ett bedömningsunderlag som är strukturerat utifrån omvårdnadsprocessens steg. I bedömningsunderlaget kan du läsa mer om hur NKSE praktiskt prov går till.
Ladda ner bedömningsunderlaget här


Fotograf Mats Björklund

Rulla till toppen